Het doctoraat in de Theologie en Religiestudies is gericht op het zelfstandig uitvoeren van een wetenschappelijk onderzoek. De kandidaat dient een gedegen onderzoeksvoorstel in bij de Academische Raad. Dit voorstel wordt aangevuld met een portfolio van eerdere publicaties. Vervolgens wijst de Academische Raad een promotor aan, waarna de kandidaat zijn onderzoek aanvangt. De FPTR biedt een stimulerende leeromgeving en houdt daarbij rekening met de mogelijkheden en noden van de student. Vanaf het begin wordt een duidelijke route uitgestippeld alsook een tijdsplan opgesteld. Tijdens het onderzoek hebben promotor en kandidaat geregeld contact. De begeleider verbindt er zich toe methodologisch en taalkundig, maar ook op het vlak van literatuur en het gebruik van empirische onderzoeksgegevens de vinger aan de pols te houden en de promovendus daarin te ondersteunen.
Tijdens het promotieonderzoek en naarmate de resultaten vorm krijgen, zal de kandidaat deelnemen aan het netwerk van de FPTR en aan de geregelde bijeenkomsten van de graduate school. Ook zal hij of zij op verzoek een cursusonderdeel op zich nemen of een openbare les verzorgen. Dit met het oog op de interdisciplinaire uitwisseling met als doel het academisch debat leren voeren omtrent het onderwerp van het onderzoek en de kritische opmerkingen van een geschoold publiek te integreren tijdens de afwerkingsfase. Eens de doctoraatsthesis klaar is, stelt de promotor in samenspraak met de Academische Raad een jury samen. Deze jury wordt voorgezeten door de decaan en telt naast de promotor twee specialisten in het betrokken onderzoeksgebied. De betrokken leden nemen vervolgens de thesis door en geven opmerkingen en stemmen al dan niet in met de afronding van het onderzoek. Eens de kandidaat de volledige tekst opnieuw redactioneel bekeek en de promotor zijn fiat geeft, wordt de datum voor een openbare verdediging vastgelegd. Als dit met vrucht plaatsgreep, begint de carrière van de kersverse Doctor in de Theologie en Religiestudies.
De doctoraatsopleiding veronderstelt een actieve deelname aan de graduate school die de FPTR geregeld organiseert. Daarin zijn alle gepromoveerde medewerkers en doctorandi van de faculteit betrokken. Twee keer per jaar komt de graduate school samen. De PHD kandidaten krijgen de gelegenheid om de vorderingen en de onderzoeksresultaten te presenteren en te bespreken met collega’s.
PHD Kandidaten die aan de FPTR afstudeerden volgen in de regel het postgraduaat Research dat resulteert in een onderzoeksvoorstel en een aantal wetenschappelijke artikelen. Op basis van voldoende afronding kan de kandidaat de doctoraatsopleiding starten. Kandidaten die afstudeerden in theologie en religiestudies aan een buitenlandse faculteit, dienen ten minste naast het voorstel en het protfolio, twee aanbevelingen voor te leggen van hoogleraren uit het vakgebied van het voorgestelde onderzoek.
Alle verdere inlichtingen kan men bekomen op het
decanaat.