Colloquium "1523"
31 mei - Vanaf 14.00 uur
Studiedag over de eerste martelaren van de reformatie.
In februari 2023 is de faculteit volledig doorgelicht.
Het rapport hiervan kunt u nalezen via de link hiernaast.
Dankzij een bijzonder positieve evaluatie is het academische programma opnieuw goedgekeurd voor de komende 7 jaar.
Het E-Learning project van de FPTR heeft als doel om binnen drie jaar de gehele studie 'Theologie & Religiestudies' online aan te bieden. Dit betekent dat studenten zich kunnen inschrijven voor enkele vakken afzonderlijk of voor de gehele studie, waarbij ze al het materiaal aangeboden krijgen via het digitale leerplatform van de faculteit.
De ronde button bovenaan linkt direct naar de E-Learning homepage, waarop u kunt nagaan welke modules reeds beschikbaar zijn. Voor meer informatie klikt u op 'lees verder'.
De verkorte bachelor is een opleiding van 27 studiepunten (iets minder dan een half jaar) die na afronding recht geeft op het certificaat PEGO, uitgereikt door comité Protestants-evangelisch godsdienstonderwijs.
Deze verkorte studie is speciaal samengesteld door de FPTR voor leerkrachten die namens PEGO aangesteld wensen te worden.
De studie kan via 'digitaal leren' (zie E-Learning) worden gevolgd op een eigen leertempo en vanuit de eigen bureaustoel.
De faculteit biedt de mogelijkheid om een verkorte cursus Bijbels Hebreeuws en Grieks te volgen. Het gaat hierbij om een cursus van 5 ECTS waarin de werking van de Bijbelse talen wordt uitgelegd. Deze verkorte cursus is voldoende om een 'notie' te hebben van de Bijbelse talen, zonder dat alle regels en woorden uit het hoofd geleerd moeten worden.
Voordeel van deze cursus is dat de student in een relatief kort tijdsbestek toegang krijgt tot de grondtalen van de Bijbel en daarbij zelf de bestaande vertalingen kan beoordelen en naar waarde schatten. Lees hier waarom het leren van Bijbelse talen zo belangrijk is.
Naar aanleiding van een interdisciplinaire lessenreeks voor masterstudenten is de wereld van de apocalyptiek nu online te bestuderen. Aan de orde komen inzichten vanuit de Bijbelwetenschap, Religiewetenschap en Praktische Theologie, aangevuld met gastlezingen.
Het zal blijken dat de wondere wereld van apocalyptisch denken verre van verdwenen is en zelfs, na 2500 jaar, nog altijd zeer actueel is.
Eveneens online beschikbaar: cursus over radicalisme. In tien lessen aangevuld met gastlezingen bespreken we het fenomeen van radicaal absoluut denken vanuit verschillende vakdisciplines. Voor iedereen die zich wil verdiepen in de religieuze voedingsbronnen van radicalisme vandaag.
Geworteld in een eeuwenoude traditie van kritische reflectie op de Bijbel en filosofie staat de Nederlandstalige Brusselse faculteit voor ‘protestantse theologie & Religiestudies’ met beide benen stevig op de grond. In 1963 erkend door de overheid als een instituut voor hoger universitair onderwijs verzorgt de faculteit reeds meer dan 55 jaar onderwijs op academisch niveau. Met een (digitale) verbreding van het onderwijsaanbod wordt ingespeeld op een steeds diverser wordende interesse in zaken die verband houden met de zoektocht naar de bronnen van onze joods-christelijke cultuur, oude en nieuwe maatschappelijk-religieuze uitdagingen en de verschillende godsdiensten.
Voor iedereen met een gezonde interesse voor een wetenschappelijke benadering van het fenomeen 'religie' in het algemeen en 'protestantse theologie' in het bijzonder. Voor mensen die vragen durven te stellen en niet schrikken van antwoorden. Voor voltijds, deeltijds of één-module studenten. Voor u dus...
Aan de FPTR onderzoeken we alles dat met Bijbel, traditie en religiestudies te maken heeft. Hierbij gaan we uit van de wetenschappelijke benadering, zoals die gebruikelijk is bij elke universitaire opleiding. De student verwerft hierbij onder andere een grondige kennis van de Bijbel, inzicht in het ontstaan en de verdere ontwikkeling van de joods-christelijke tradities en begrip van de grote filosofische en ethische principes. Dit alles wordt bekeken vanuit het perspectief van de studie van religie als cultureel fenomeen.